Zastosowanie oleju kokosowego

Obecny przemysł kosmetyczny dostarcza wielu rozwiązań, które pozwalają nie tylko zachować urodę, ale też ją poprawić. Wystarczy pójść do sklepu albo poszperać w internecie, żeby znaleźć coś dla siebie. W natłoku ofert warto zwrócić uwagę na jeden produkt: olej kokosowy.

Przemysł kosmetyczny i spożywczy

 

To olej roślinny uzyskiwany poprzez wyciskanie twardego miąższu orzechów kokosowych, czyli owoców palmy kokosowej. W przypadku tłoczenia na zimno zachowuje swój naturalny zapach. Zwykle jednak dostępny jest w wersji rafinowanej, która nie wykazuje właściwie żadnego zapachu.

Olej kokosowy funkcjonuje też pod nazwą masła kokosowego, które wzięło się stąd, że produkt ten w temperaturze poniżej 23 stopni Celsjusza, czyli temperatury topnienia, wygląda niczym białawy lub lekko żółty tłuszcz.

Kokosy są bardzo cenionym w przemyśle kosmetycznym surowcem. Pozyskiwany z ich miąższu tłuszcz zawiera wiele minerałów (magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń, cynk, sód) oraz witamin (C, E, B1, B2, B6, PP, kwas foliowy), którymi wzbogaca się kosmetyki. Sam miąższ stanowi też bazę do produkcji wielu preparatów nawilżających i odżywiających.

Olejem kokosowym można nacierać ciało, wykorzystywać w masażu relaksacyjnym. Poleca się go zwłaszcza osobom z suchą i popękaną skórą. Z racji opóźniania procesu starzenia się skóry powinny po niego sięgać także osoby starsze, które dodatkowo chcą nawilżyć cerę. Oprócz tego świetnie sprawdza się w zabiegach regeneracyjnych w leczeniu poparzeń słonecznych. Ułatwia gojenie się ran, dlatego powinny po niego sięgać chorzy na atopowe zapalenie skóry.

Można nim również nacierać włosy, które dzięki temu zostaną nawilżone i to zdecydowanie lepiej niż w przypadku zastosowania innych preparatów. Pomoże również wrócić włosom do formy w przypadku zniszczeń spowodowanych częstym farbowaniem i innymi obciążającymi zabiegami.

Zastosowanie oleju kokosowego nie ogranicza się jedynie do branży kosmetycznej. Równie dobrze sprawdza się w przemyśle spożywczym. Świetnie nadaje się do smażenia. Można nim polewać sałatki warzywne, np. z pomidorów, kanapki i inne dania. Używa się go w produkcji czekolady, margaryny, wypieków cukierniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 7 = 1